Biografija

Author Picture

Nikša Sviličić

13 November 1970

Nikša Sviličić rođen je 13. studenoga 1970. u Osijeku. U djetinjstvu živi u Splitu gdje istovremeno završava dvije srednje škole (srednju glazbenu školu „Josip Hatze“ i srednju medicinsku školu). U Zagrebu paralelno završava tri fakulteta (Akademiju dramske umjetnosti - odsjek filmska i TV režija, Fakultet političkih znanosti - smjer novinarstvo i Filozofski fakultet - odsjek informacijskih znanosti, dodiplomski studij muzeologije).
Znanstveni magisterij brani 1999. na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, a od 2006. do 2017. i tri doktorata. Iz područja kulture brani doktorski rad: „Kauzalitet antropoloških aspekata strukture filmskog izraza u paradigmi novoga hrvatskoga igranoga filma 1991. - 2012.“, pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na katedri za komparativnu književnost, odsjek filmologija 2014. godine.
Uspješno se bavi znanstveno-istraživačkim radom i autor je nekoliko knjiga i više desetaka originalnih znanstvenih radova, objavljenih u relevantnim znanstvenim časopisima.
Kao UNESCO-v ekspert za multimedijske tehnologije boravi na Korean University of Technology u Južnoj Koreji (Seoul) i predaje kolegije: „Multimedijske tehnike“ i „Non – linear movie editing“ 2001. godine, a kao dobitnik prestižne Fulbrightove stipendije, predaje na nizu znanstvenih ustanova u USA (Harvard, Ohio University, UCLA ...) u razdoblju od 2002. do 2004. godine.
Autor je naslovne pjesme i glazbenog soundtracka iz filma „Vjerujem u anđele“, za koju je s Oliverom Dragojevićem dobio nagradu Porin za najbolju pjesmu 2010., a film „Vjerujem u anđele“ kojeg je režirao 2009., najnagrađivaniji je hrvatski film prema ocjenama festivalskih publika u povijesti. Profesionalno se bavio glazbom, kao studijski glazbenik i multiinstrumentalist (svira 11 instrumenata).
Na Festivalu zabavne glazbe Split 2017. osvojio je nagradu za najbolje stihove.
Bibliografija:
- Antropološka paradigma komunikacijskih aspekata prikazivanja, percepcije i vrednovanja muzejskih online sadržaja, znanstvena knjiga, Institut za antropologiju, Zagreb, 2010.
- Interpersonalna komunikacija, autori: Kamilo Antolović i Nikša Sviličić, publicistika, K&K promocija, Zagreb, 2016.
- Programiranje igranog filma 1, (Antropološka studija semiotičko-naratoloških elemenata koji potiču gledanost filma), znanstvena knjiga, Funditus, Zagreb, 2016.
- Programiranje igranog filma 2, (Antropološka studija semiotičko-naratoloških elemenata koji potiču gledanost filma), znanstvena knjiga, Funditus, Zagreb, 2016.
- Druga strana slutnje, roman, Funditus, Zagreb, 2018.
- Antropološko-komunikološki aspekti tanatologije: fenomen inspiracije smrću koji su kreirali vrijeme, ljudi i običaji, znanstvena knjiga, Funditus, Zagreb, 2019.
- Komunikološko-eshatološka studija o narativno-semiotičkim specifikumima osuđenika na smrt, znanstvena knjiga, Funditus, Zagreb, 2019.
- Komunikacijske vještine: Verbalne i neverbalne persuazivne tehnike, autori: Kamilo Antolović i Nikša Sviličić, K&K Promocija, Zagreb, 2020.
- Zadnja postaja ljubav, Funditus, Zagreb, 2020.